11ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών

Αφίσα

Πρόγραμμα

Βραβεία

Trailer

Το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών θέλουμε κάθε χρόνο να γίνεται ένα σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσεξουαλικών ανδρών και γυναικών και ένας  χώρος που θα συγκεντρώνει κάθε ενδιαφερόμενη/-ο για συζήτηση, πληροφόρηση, συμμετοχή, διασκέδαση, γνωριμία.

Κάθε χρονιά εδώ και έντεκα χρόνια σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης στο Ολύμπιον έχουμε ένα σταθερό ραντεβού όσοι μας ενδιαφέρουν οι ταινίες που πραγματεύονται την ομοφυλοφιλία και την τρανσεξουαλικότητα και όσοι θέλουν να προωθήσουν την ισότητα των πολιτών άσχετα από τον ερωτικό τους προσανατολισμό.

Το Πανόραμα είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς με συμμετοχή πολλών ατόμων, μελών αλλά και φίλων της Σύμπραξης, ειδικών και μη που προσφέρουν εθελοντικά την προσπάθειά τους προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένα όραμα.

Με σταθερό συνδιοργανωτή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που στηρίζει δυναμικά την προσπάθεια αυτή από την αρχή και με επίσης σταθερή επί 10 χρόνια υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε, το Πανόραμα  φέτος  υποδέχεται στους χορηγούς το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Κανάλι TV5 MONDE ελπίζοντας πως στο 12ο Πανόραμα θα συμμετάσχουν ακόμα πιο δυναμικά.

Η υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας φέτος προέρχεται από τους χορηγούς επικοινωνίας την εφημερίδα City Uncovered, το περιοδικό  Screw και από το  gay bar Enola όπου και την Κυριακή 10 Μαΐου θα γίνει το Πάρτυ του Πανοράματος.

Φέτος έχουμε πέντε ταινίες μεγάλου μήκους τις οποίες θα τις δούμε με πολύ ενδιαφέρον. Η γαλλική ταινία «Baby Love» του Vincent Garenq (2009) είναι μία ταινία που πολύς κόσμος περίμενε να τη δει στις αίθουσες αλλά τελικά δεν πήρε διανομή. Η ταινία αυτή σπονσοράρεται από το γαλλικό κανάλι TV5 MONDE.

Η γερμανική ταινία «Κοίτα με στα μάτια μικρέ» είναι μια δημιουργία του Andre Shafer του σκηνοθέτη της ταινίας “Good Bye Lenin” και πραγματεύεται την ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινηματογράφου. Θα δούμε την ταινία αυτή αλλά και τον ίδιο τον σκηνοθέτη  που θα είναι εδώ για να συζητήσουμε μαζί του χάρη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε.

Η ταινία Society (Αδερφότητα ) σε σκηνοθεσία Vincent Moloi, είναι μια πολύ ευαίσθητη και απλή ταινία, μια ενδιαφέρουσα ματιά στη σχέση δυο γυναικών, στη φιλία και στην ομαδικότητα, από την άγνωστη και μακρινή σε μας Νότια Αφρική που έχει κάνει πολλά βήματα στο θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Το «Η άλλη πλευρά της Ιστανμπούλ» της Kilic Dödü είναι μια ταινία που αφορά μια πόλη που είναι  πολύ αγαπητή και συχνός προορισμός των Θεσσαλονικέων.

Και το «The Bubble» (Χίμαιρα) του Eytan Fox από το Ισραήλ.

Αυτή τη χρονιά, εκτός από τις 5 μεγάλους μήκους ταινίες που προβάλλονται, το Πανόραμα ανοίγει και ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο  Όραμα και Πραγματικότητα επιθυμώντας να δώσει ποικιλία θεμάτων και έκφραση σε νέους σκηνοθέτες με ταινίες που δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις μεγάλες αίθουσες.

Οι ταινίες μικρού μήκους είναι πολλές (εικοσιοκτώ), είναι σύντομες και εκφράζουν με περιεκτικότητα αυτό που έχουν να πουν. Τις ομαδοποιήσαμε σε 4 ενότητες χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ταινία μιας ενότητας δεν ασχολείται και με ζητήματα των άλλων.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους φίλους από το TANGERINE DESING  για το δημιουργικό, τον Μάκη για τη βοήθεια στον υποτιτλισμό, τον Γιάννη το Ρο από τα παλιά, και όλους όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο για να γίνει αυτό το γεγονός πραγματικότητα.