12ο Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα

Αφίσα

Πρόγραμμα

Βραβεία

Trailer

Το «12ο Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα» παρουσιάζει σημαντικές εκδηλώσεις από τις 28 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου:
 

  • Το «2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ταινιών Μικρού Μήκους για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα» (Όραμα & Πραγματικότητα), από τις 6 έως 12 Μαΐου 2010, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη). Θα φιλοξενήσει 33 ταινίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών που διεθνώς ξεχώρισαν για το έργο τους, από 13 χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο, Πορτογαλία και Σουηδία). Σε επτά ενότητες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, οι ταινίες αναφέρονται στη γυναικεία και ανδρική ομοφυλοφιλία, στην αμφιφυλοφιλία, στις οικογένειες ζευγαριών του ίδιου φύλου, στη διοργάνωση δομών αλληλεγγύης, αλλά και στην ατομική και συλλογική βία ενάντια στο μη κυρίαρχο ερωτικό προσανατολισμό.

 

  • Το 12ο Αφιέρωμα Ταινιών Μεγάλου Μήκους: Θα προβάλει μια ταινία του διεθνούς φήμης γάλλου σκηνοθέτη Vincent Dieutre, μια γερμανική ταινία πρώτης προβολής στη χώρα μας, καθώς και την πρόσφατη ελληνική ταινία «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα.
  •  

  • Συζητήσεις με προσκεκλημένους σκηνοθέτες: με το γάλλο Vincent Dieutre, ο οποίος θα αναπτύξει στο κοινό τις νέες τάσεις στον ομοφυλοφιλικό κινηματογράφο και τις δικές του προσεγγίσεις, καθώς και με δύο σκηνοθέτες, των οποίων τις ταινίες οι θεατές επέλεξαν πέρσι ως τις καλύτερες: τους Martin Busker (Γερμανία), Ronny Hirschmann (Ισραήλ) [Κυριακή, 9 Μαΐου].

 

  • Εργαστήριο «Σενάριο : κυρίαρχα ζητήματα της αφήγησης»: στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης [28 Απριλίου και 5 Μαΐου, ώρα 7.00μμ] με εισηγητές: τη λέκτορα Χριστίνα Αδάμου, του Τμ. Κινηματογράφου Α.Π.Θ. (“Πέδρο Αλμοδόβαρ: Διαλύοντας τα όρια των φύλων”), τη διδάσκουσα του Τμ. Κινηματογράφου Α.Π.Θ. δρ. Δέσποινα Κακλαμανίδου (“Όταν η Allegra γνώρισε την Grace: H Ομοφυλοφιλία στη ρομαντική κομεντί της νέας χιλιετίας”), το φιλόλογο και τελειόφοιτο του Τμ. Κινηματογράφου Α.Π.Θ. κ. Φώτη Σιμεωνίδη («Ξαναδιαβάζοντας τον “Άγγελο”») και τον αρμόδιο διοργάνωσης του «Πολ. Πανοράματος» δρ. Νίκο Χατζητρύφωνα («Προσδοκίες του εργαστηρίου. Τα αποτελέσματα αδρής έρευνας για τη βασική ιδέα της αφήγησης “ομοφυλοφιλικών” ταινιών».

 

  • Ομαδική έκθεση κόμιξ με θέμα την ομοφυλοφιλία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (28 Απριλίου ως 12 Μαΐου).

 

  • Συγγραφέας ερμηνεύει το μυθιστόρημά της: η Άννα Κοκκινίδου μιλά για το βιβλίο της «Ο Ρωμαίος αγαπά τυφλά», στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης (Ερμού 28 & Βενιζέλου, 25 Απριλίου, 8 μμ.).

 

  • Αφιέρωμα με ταινίες μικρού μήκους: Οικογένειες νέου τύπου, στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης (Ερμού 28 & Βενιζέλου, 25 Απριλίου, 9 μμ.).

 

  • Διασκέδαση – πάρτι στον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία – ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ (Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18, Σάββατο 8 Μαΐου, από 10.30 μμ).

 
Στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στους χώρους που ενδιαφέρονται να προβάλουν τις ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ μας, παρέχονται όλες  οι πληροφορίες και το σχετικό υλικό.
 
Το «Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία – Διαφυλικότητα» αναμένει στις εκδηλώσεις του τον κάθε πολίτη που αποζητά νέες ιδέες και ποιοτική ψυχαγωγία, και είναι πρόθυμο σε συνεργασία με άτομα που παράγουν πολιτισμό.
 

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης & Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας
Συνεργασία: Γερμανικό Ινστιτούτο GOETHE Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης,
Όμιλος Κοινωνικού Φύλου & Σεξουαλικότητας
Υποστήριξη: Γενικό Προξενείο Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, TV5Monde