1ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών

Αφίσα

Πρόγραμμα

http://www.filmfestival.gr/firstshot/3_1999/page6a.html

Το 1ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών παρουσιάζει ταινίες παλαιότερες και πρόσφατες, μικρού και μεγάλου μήκους, ελληνικές και ξένες, ντοκυμαντέρ. Eπιθυμούμε να δρομολογήσει ένα νέο πολιτιστικό θεσμό στην πόλη και στην χώρα μας που μέσω της τέχνης του κινηματογράφου θα διευρύνει τους ορίζοντές μας, θα συμβάλει στην κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων και θα αναπτύξει την επικοινωνία. Η συμμετοχή των πολιτών στο 1ο Πανόραμα θα αποτελέσει δικαίωση αυτής της προσπάθειας και θα μας δώσει δυνάμεις για το επόμενο ραντεβού του χρόνου. Κάθε ιδέα και βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, χρήσιμη και αναγκαία.

Μπέττυ
Δημήτρης Σταύρακας (1979), 33′

Η ταινία αφηγείται το 24ωρο μιας τραβεστί, της Μπέττυ. Ο θεατής βλέπει πόση μοναξιά μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα μακιγιαρισμένο πρόσωπο. Η Μπέττυ μιλάει για τον τρόπο που βιώνει την απόρριψή της από τους άλλους -στην πραγματικότητα, τη δική της αδυναμία για ανθρώπινες σχέσεις. 

Μια θέση στον ήλιο
Κωνσταντίνος Γιάνναρης (1995), 45′

Στην Αθήνα, διέξοδο στη Δύση, στην αρχή της κατάρρευσης του ανατολικού κομμουνισμού, ένα ακόμη τρένο φτάνει έχοντας πρόσφυγες λόγω οικονομικών αιτιών. Ανάμεσα στο πλήθος των απελπιστικά φτωχών είναι και ένα φιλόδοξος δεκαοκτάχρονος αλβανός, ο Παναγιώτης, ενώ ο τριανταπεντάχρονος, όμορφος, αλλά μόνος, Ηλίας κυκλοφορεί στους δρόμους ψάχνοντας για κάποιον που να τοναποσπάσει για λίγο από την κενή ζωή του.

 
Τρώες
Κωνσταντίνος Γιάνναρης (1992), 33′
Περισσότερο από ένα απτό λυρικό ντοκιμαντέρ, οι Τρώες είναι μια μυθοπλαστική ανάπλαση της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Καβάφη. Έτσι, η ταινία παραμένει πιστή στον τρόπο που ο ίδιος ο Καβάφης, μέσω της ποίησής του επιχείρησε μία ανάπλαση της ελληνικής ιστορίας και μέσα από αυτή πρόβαλλε τη δική του ερωτική φαντασία και σεξουαλικότητα. Ο ποιητής είναι το κεντρικό πρόσωπο και η ταινία πηγαινοέρχεται μέσα στο χρόνο από τη νεανική του ηλικία μέχρι τη δύση της ζωής του.

Καραβάτζιο
Ντέρεκ Τζάρμαν (1986), 93′

Η ζωή του μεγάλου ζωγράφου με το ενδιαφέρον εστιασμένο στην ομοφυλοφιλία του που αντανακλάται στους πίνακές του (πίσω από τους αγίους και τις Μαγδαληνές κρύβονται πόρνες, εργάτες, αλήτες, αρσενικοί εραστές, ένας κόσμος ερωτικών παθών και ενοχών).

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια
Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1978), 124′

Στην ταινία βλέπουμε την περιπλάνηση της Ελβίρας, πρώην τραβεστί, στους χώρους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Κανένας δεν μπορεί ή δε θέλει να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά της και η Ελβίρα ψυχικό συντρίμμι αυτοκτονεί. Όταν τελείωσε η ταινία ο Φασμπίντερ δήλωσε: “οι ερωτικές σχέσεις έχουν πεθάνει, ο έρωτας είναι ανύπαρκτος στην κοινωνία μας. Απλώς ορισμένοι δεν το παίρνουν είδηση και συνεχίζουν τη ζωή τους”.

Post Restant-Ομόνοια
Παπαδόπουλος Χάρης (1982), 14′

Η νυχτερινή ζωή της Ομόνοιας. Στήθηκε και κινηματογραφήθηκε με αυθεντικούς τύπους της πλατείας που δέχτηκαν να παίξουν αυτό που ζουν κάθε βράδυ.

Καβάφης
Γιάννης Σμαραγδής (1994), 90′

Η ταινία ακολουθεί τις μυστικές διαδρομές της ζωής του ποιητή Καβάφη. Τις αισθήσεις, τις μνήμες, αλλά και τις προσωπικές του αποτυχίες και κυρίως τις επιθυμίες που του γέννησαν τα πρόσωπα και οι χώροι που έζησε και πώς όλα αυτά βρίσκουν ένα τρόπο να μεταπηδήσουν στο χώρο της φαντασίας, δημιουργώντας ένα σύνταγμα της ηδονής όπου τα πρόσωπα της ζωής γίνονται ισχυρά όντα ενός ποιητικού σύμπαντος.

“Τζων και Aντρέ”
Μόνικα Βαξεβάνη (1994), 27′

 Σ ένα μικρό χωριό στη Γαλλία ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι: Ο Τζών, Αμερικανός ζωγράφος και πιανίστας και ο Αντρέ, Γάλλος τσελίστας και συγγραφέας. Μετά από 45 χρόνια συμβίωσης, έρωτα, συνεργασίας και αδιάκοπου αγώνα συμφιλίωσης των διαφορετικών τους εθνικοτήτων και ταμπεραμέντων μέσα σε μια κοινωνία ετεροφυλόφιλων, τώρα μας μιλούν για την καθημερινότητά τους, τις μνήμες, την τέχνη, τη φιλοσοφία και τη σχέση τους. 

Aκραία ερωτική περίπτωση
Ρόμπερτ Βαν Άκερεν (1972), 84′

Η Χάρλις και η ερωμένη της Πέρα δουλεύουν σ ένα κλαμπ όπου συχνάζουν λεσβίες. Ένα βράδυ η Χάρλις δέχεται να βγει με τον Ρεημόντ…. Πρόκειται για μια ηθελημένη παρωδία που σατιρίζει τις μικροαστικές σχέσεις των δύο φύλων, το σεξ και το χρήμα. 

Δυο ερωτευμένες γυναίκες
Σαλβατόρε Πισιτσέλι (1979), 92′

Δύο γυναίκες των λαϊκών συνοικιών της Νάπολης αποφασίζουν να ζήσουν τον έρωτά τους. Όμως και αυτές, ως εκφραστές μιας κοινωνίας, όπου η γυναικεία αποστέρηση και καταπίεση αποτελούν τον κανόνα, υφίστανται τους όρους της. 

Μετέωρο και Σκιά
Τάκης Σπετσιώτης (1985), 101′

Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης, γόνος του στρατιωτικού κατεστημένου, αναθεωρεί πολλές απόψεις του κατά την στρατιωτική του θητεία. Εγκαταλείπει την κοσμική ζωή και συναναστρέφεται με απλούς ανθρώπους, όπου η ομοφυλοφιλία και τα ναρκωτικά είναι αποδεκτά. 

Γραβάτα
Αλέξης Μπίστικας (1991), 50′. 
Νεαρός έλληνας φεύγει από την επαρχιακή πόλη και πηγαίνει στο Λονδίνο. Μπλέκεται στα αφιλόξενα γρανάζια της μεγαλούπολης απόπου τον σώζει ένας νεαρός άγγλος ομοφυλόφιλος. Μια τρυφερή σχέση αναπτύσσεται στους δύο που συμβολοποιείται στο δώρο μιας γραβάτας. Η νοσταλγία και η αναγκαιότητα ξαναφέρνουν τον Έλληνα πίσω στην πατρίδα. Εκεί δέχεται τις πιέσεις της οικογένειας για έναν καλό και εύπορο γάμο. Η γραβάτα όμως θα του θυμίζει τη σχέση του στην Αγγλία…

Κατά Μέτωπον
Άνα Κόκκινος (1998), 104′

Ο gay ήρωας της ταινίας, Άρης, είναι διχασμένος ανάμεσα στις παραδόσεις της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας και στην ανάγκη να βρει τον εαυτό του. Στην όλο ένταση περιπλάνησή του, που συνοδεύεται από εκρηκτικές εικόνες και δυνατή μουσική, ο Άρης αντικρούει τις νοοτροπίες και τις επιταγές της κλειστής κοινωνίας, για να έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να στέκεται (στην τελική σκηνή), στο ίδιο λιμάνι που αποβιβάστηκαν οι γονείς του, και μια ολόκληρη γενιά μεταναστών, έχοντας κάνει το δικό του ταξίδι σ έναν πολύ πιο δύσκολο ωκεανό, και να βρεθεί στη “χώρα” που ανήκει. ΠPOΓPAMMA EKΔHΛΩΣEΩN

ΠAPAΣKEYH 12 MAPTIOY
18.30 ENAPΞH
Xαιρετισμοί: “Σύμπραξη κατά της ομοφυλοφοβίας”, Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γενική Γραμματεία Nέας Γενιάς
19.00 Mπέττυ, Δημήτρης Σταύρακας (33′)
Mια θέση στον ήλιο, Kωνσταντίνος Γιάνναρης (45′)
Tρώες, Kωνσταντίνος Γιάνναρης (33′)
21.00 Kαραβάτζιο, Nτέρεκ Tζάρμαν (93′)
23.00 H χρονιά με τα 13 φεγγάρια, P.B.Φασμπίντερ (124′)

ΣABBATO 13 MAPTIOY
18.00 Post Restant-Oμόνοια, Xάρης Παπαδόπουλος (14′)
Kαβάφης, Γιάννης Σμαραγδής (90′)
20.00 Tζων και Aντρέ, Mόνικα Bαξεβάνη (27′)
Aκραία ερωτική περίπτωση, P. Bαν Άκερεν (84′)
22.00 Δύο ερωτευμένες γυναίκες, Σαλβατόρε Πισιτσέλι (92′)
24.00 Πάρτυ στο “Δωμάτιο με Θέα”

KYPIAKH 14 MAPTIOY
18.00 Mετέωρο και Σκιά, Tάκης Σπετσιώτης (101′)
20.00 Γραβάτα, Aλέξης Mπίστικας (50′)
Kατά Mέτωπον, Άνα Kόκκινος (104′)
22.30 ΣYZHTHΣH “H ομοφυλοφιλία στον ελληνικό κινηματογράφο”
Συμμετέχουν: Γιώργος Γκασνάκης (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Aλέξης Δερμεντζόγλου (κριτικός κινηματογράφου), Eλένη Mπίστικα (δημοσιογράφος), Aχιλέας Ψαλτόπουλος (ηθοποιός, σκηνοθέτης, κριτικός), Nίκος Xατζητρύφων (“Σύμπραξη”)

Η “Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας” είναι το σωματείο της Θεσσαλονίκης που παρεμβαίνει για μια πιο ελεύθερη ζωή για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, για την αποδοχή τους από την κοινωνία και τους θεσμούς της, για την ίση νομική τους αντιμετώπιση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συζητήσεις και ημερίδες, η έκδοση του εντύπου “Bιταμίνη Ο”, διασκέδαση, παρεμβάσεις στα ΜΜE, συνεργασία και συμμετοχή σε δραστηριότητες άλλων κοινωνικών ομάδων και οργανισμών, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες της “Σύμπραξης”.