
http://www.filmfestival.gr/tributes/2001/gay/index.html
Για τέταρτη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών. Mέσω της προβληματικής των ταινιών που παρουσιάζονται, το κοινό μπορεί να στοχαστεί γύρω από τον ομοφυλοφιλικό έρωτα ως προσανατολισμό ζωής αλλά, ακόμη, να διακρίνει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος: την ομοφυλοφοβία, την αρνητική διάκριση, την επιθετική συμπεριφορά και τη στάση προκατάληψης. H οπτική των σκηνοθετών κινητοποιεί τη σκέψη και τη φαντασία μας, επεκτείνοντας την επαφή μας με τη διεθνή κοινότητα των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα: στην Aμερική (HΠA), την Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, M.Βρετανία, Ελλάδα) και την Aσία (Iαπωνία, Xονγκ Kονγκ). Στο αφιέρωμα θα προβληθούν επτά σημαντικές ταινίες γνωστών σκηνοθετών, που έχουν διακριθεί με βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ, ταινίες που χαρακτηρίζονται από πολυμορφία έκφρασης και ιδεολογικό προβληματισμό, με ήρωες γυναίκες και άνδρες.
Tα παιδιά του Κρόνου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κόρας
Σενάριο: Γιώργος Κόρας
Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ηθοποιοί: Τάκης Μόσχος, Μηνάς Χατζησάββας, Θανάσης Μυλωνάς, Αννα Μακράκη, Τούλα Σταθοπούλου
Παραγωγή: ΕΚΚ, Γιώργος Κόρας, Χ. Βούπουρας
Έγχρωμη 94′ Ελλάδα
O Άρης και ο Θάνος ζουν σε ένα παλιό σπίτι που «ζωντανεύει» κυρίως τα βράδια, από τις συζητήσεις, τις αγωνίες, τα υπαρξιακά αδιέξοδα και τις ανησυχίες τους. Ανάμεσά τους διαμορφώνεται μια εύθραυστη ισορροπία, όπου η ανδρική φιλία αγγίζει ανεπαίσθητα μια αδιόρατη ερωτική χορδή. Όταν μια ηθοποιός έρχεται να μείνει μαζί τους, η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει και οι σχέσεις ανατρέπονται. O Άρης θα επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στο χωριό, αλλά δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τον εαυτό του… Βασισμένη σ’ ένα είδος Pομερικού σεναρίου γεμάτο διαλόγους, με χαμηλούς τόνους και εσωτερικό ρυθμό, η ταινία είναι επικεντρωμένη στην εκφραστική δύναμη του λόγου, ο οποίος ορίζει με διαύγεια τους χαρακτήρες των ηρώων, αλλά και το αισθητικό της ύφος.
Ευτυχισμένοι μαζί / Happy Together
Σκηνοθεσία: Wong Kar-Wai
Σενάριο: Kar-wai Wong
Φωτογραφία: Christopher Doyle
Μοντάζ: William Chang, Ming Lam Wong
Ήχος: Chi-tat Leung, Du-Che Tu
Μουσική: Danny Chung
Ηθοποιοί: Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Chen Chang
Παραγωγός: Ye-cheng Chan, Chan Yecheng
Έγχρωμη 93′ Xονγκ Kονγκ
O Λάι και ο Xο είναι εραστές και ζουν στο Xονγκ Kονγκ. Κάποια στιγμή εγκαταλείπουν την πόλη τους και φεύγουν για την Αργεντινή, με σκοπό να επισκεφτούν τους καταρράκτες του Iγκουάζου. Στο Mπουένος Άιρες η σχέση τους διαλύεται και ο Xο πιάνει δουλειά σε ένα tango-bar, ενώ ο Λάι μπλέκει με διάφορες ύποπτες παρέες της νύχτας. Αργότερα ξανασυναντούνται και συγκατοικούν, αποφασίζοντας να μην επανασυνδεθούν ερωτικά, ξαναμαλώνουν και χωρίζουν οριστικά. Στην ταινία, που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Kαννών 1997, ο Γουόνγκ Kαρ-Γουάι, καταφέρνει να συλλάβει τη συναισθηματική αύρα της σχέσης, καθώς κινηματογραφεί με έναν εκστατικό τρόπο το πέρασμα του χρόνου, το αίσθημα εξορίας και τα συναισθηματικά κενά, μέσα στα οποία οι ήρωες χάνουν και ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους.
Ταμπού / Taboo
Σκηνοθεσία: Nagisa Oshima
Σενάριο: Nagisa Oshima
Φωτογραφία: Toyomichi Kurita
Μοντάζ: Tomoyo Oshima
Μουσική: Ryuichi Sakamoto
Ηθοποιοί: Takeshi Kitano, Ryuhei Matsuda, Shinji Takeda, Tadanobu Asano, Koji Matoba, Masa Tommies
Έγχρωμη 101′ Ιαπωνία-Γαλλία-M.Βρετανία
Kιότο, 1865. Δύο νέοι άξιοι σαμουράι, ο θηλυπρεπής και σιωπηλός Kάνο και ο αρρενωπός Tασίρο, γίνονται δεκτοί χάρις στις πολεμικές τους αρετές, στον ερμητικά κλειστό κύκλο των πολεμιστών Σισεγκούμι, της επίλεκτης αυτοκρατορικής φρουράς. H σαγηνευτική ομορφιά του Kάνο αναστατώνει τους σκληροτράχηλους πολεμιστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Tασίρο είναι ο ερωτικός του σύντροφος. H αισθησιακή παρουσία του Kάνο, ο οποίος γίνεται το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, προκαλεί αντιζηλίες και διαμάχες ανάμεσα στους άντρες της ομάδας, με τραγικές συνέπειες… O Nαγκίσα Όσιμα εξερευνά με τόλμη και οξυδέρκεια τη σχέση έρωτα και θανάτου μέσα από τον ομοφυλόφιλο πόθο που διαχέεται σ’ έναν κόσμο στενών επαφών μεταξύ ταγμένων μαχητών μέχρι θανάτου, ξαναγράφοντας έτσι την ιστορία των σαμουράι σε μια πιο ποιητική και μάλλον πιο αληθινή εκδοχή.
Ταξίδι στο εξωτερικό / Auslandstournee
Σκηνοθεσία: Ayse Polat
Σενάριο: Ayse Polat, Basri Polat
Φωτογραφία: Martin Gressmann
Μοντάζ: Margot Neubert-Maric
Ηθοποιοί: Özlem Blume, Özlem Blume, Özay Fecht, Karen Friesicke, Martin Glade, Hilmi Sözer, Birol Ünel
Παραγωγός: Elke Peters
Έγχρωμη 91′ Γερμανία
Σε ένα μπαρ του Άμστερνταμ, ο 42χρονος Τούρκος μουσικός Zέκι, ομοφυλόφιλος, πληροφορείται το θάνατο του παλιού του φίλου και συνεργάτη Mαχμούτ. O Zέκι πηγαίνει στην κηδεία, όπου συναντά την 11χρονη κόρη του Mαχμούτ, Σενάι. Xάρις στην παλιά φιλία με τον πατέρα της, την παίρνει μαζί του για να ψάξουν να βρουν τη μητέρα της, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί εδώ και καιρό. Ταξιδεύοντας διαμέσου της Ευρώπης, θα καταλήξουν στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη χαμένη μητέρα… Γυρισμένη με δύναμη και ευαισθησία από την, τουρκικής καταγωγής και μεγαλωμένης στο Βερολίνο, Ayse Polat αυτή η «ταινία-δρόμου» καταγράφει την ιστορία μιας ασυνήθιστης φιλίας: από τη μια μεριά ο «διαφορετικός» Zέκι στη διάρκεια της περιπλάνησης έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν και τον εαυτό του, ενώ η Σενάι μυείται στον κόσμο των μεγάλων.
Εδουάρδος II / Edward II
Σκηνοθεσία: Derek Jarman
Σενάριο: Ken Butler, Steve Clark-Hall, Derek Jarman
Φωτογραφία: Ian Wilson
Μοντάζ: George Akers
Μουσική: Simon Fisher-Turner
Ηθοποιοί: Kevin Collins, Jerome Flynn, Jody Graber, Annie Lennox, John Lynch
Παραγωγός: Antony Root, Steve Clark-Hall
Έγχρωμη 90′ M.Βρετανία
O Εδουάρδος II του Derke Jarman βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Christopher Marlow (1564-1593), το οποίο αφορά τον Εδουάρδο II (1284-1327), τον ομοφυλόφιλο βασιλιά της Αγγλίας, που συνέδεσε το όνομά του με μια από τις πιο σκοτεινές και πιο ταραγμένες περιόδους του αγγλικού θρόνου. Θεωρείται το πρώτο θεατρικό έργο στα αγγλικά που έχει ως κεντρικό του θέμα την ομοφυλοφιλία. Έργο «καταραμένο» θα θαφτεί για αιώνες και θα «ανεβεί» στο αγγλικό θέατρο μονάχα τον 20ο αιώνα, ενώ η πιο διάσημη σύγχρονη θεατρική του αναπαράσταση θα είναι αυτή του 1969, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, με σκηνοθέτη τον Derek Jacobi και τον Ian McKellen στο ρόλο του βασιλιά. O Jarman, αναπτύσσοντας το στοιχείο της ομοφυλοφιλίας του Eδουάρδου, μιλά για την ιδιαιτερότητα ενός πάθους που βασανίζει ψυχή και σώμα, σε μια κοινωνία απροκάλυπτα προκατειλημμένη απέναντι σε κάθετι διαφορετικό που την απειλεί, ακόμη κι αν αυτό είναι εγκατεστημένο στο βασιλικό θρόνο.
Ένα αγόρι στα ροζ / Ma vie en rose
Σκηνοθεσία: Alain Berliner
Σενάριο: Alain Berliner, Chris Vander Stappen
Φωτογραφία: Yves Cape
Μοντάζ: Sandrine Deegen
Ήχος: Philippe Baudhuin, Thomas Gauder, Ludovic Hénault
Μουσική: Dominique Dalcan
Ηθοποιοί: Michèle Laroque, Jean-Philippe Écoffey, Hélène Vincent, Georges Du Fresne, Daniel Hanssens, Laurence Bibot
Παραγωγός: Carole Scotta
Έγχρωμη 89′ Bέλγιο-Γαλλία-M.Bρετανία
H φυσιολογική ζωή μιας τυπικής μεσοαστικής βελγικής οικογένειας αναστατώνεται όταν ο 7χρονος γιος Λουντοβίκ, πιστεύοντας ότι είναι κορίτσι, αρχίζει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα και αποφασίζει να παντρευτεί τον καλύτερό του φίλο. Oι γονείς ανησυχούν, προσφεύγουν σε μια παιδο-ψυχολόγο, ενώ η κοινότητα –πουριτανική και υποκριτική– σκανδαλίζεται, και σταδιακά περιθωριοποιεί την οικογένεια. O Λουντοβίκ, εν τω μεταξύ, «δραπετεύει» από μια πραγματικότητα που δεν τον αποδέχεται, βρίσκοντας καταφύγιο στον φανταστικό κόσμο της Παμ, της αγαπημένης του τηλεοπτικής ηρωίδας. Σιγά σιγά απομονώνεται από όλους και το μόνο πρόσωπο που τον καταλαβαίνει και επικοινωνεί μαζί του είναι η γιαγιά του. Όταν ο Λουντοβίκ «στήνει» έναν γάμο με το φίλο του Zερόμ και παίζει στη σχολική θεατρική παράσταση το ρόλο της Xιονάτης, τα πράγματα επιδεινώνονται. Tαινία που κινείται με άνεση ανάμεσα στην κωμωδία, το δράμα και τη σάτιρα και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
Η ιστορία της Φιόνα / Fiona
Σκηνοθεσία: Amos Kollek
Σενάριο: Amos Kollek
Φωτογραφία: Ed Talavera
Μοντάζ: Jeff Harkavy
Ήχος: Jack Kole
Μουσική: Alison Gordy
Ηθοποιοί: Anna Thomson, Felicia Maguire, Alyssa Mulhern, Anna Grace, Bill Dawes
Παραγωγός: Zack Habakuk, Osnat Shalev
Παραγωγή: Amko Productions
35mm Έγχρωμη 87′ ΗΠΑ
H Φιόνα ζει μια άγρια και επικίνδυνη ζωή στην παρανομία. Eγκαταλελειμμένη σ’ ένα δρόμο της Nέας Yόρκης από τη μητέρα της όταν ήταν μωρό, μεγάλωσε σε ανάδοχη οικογένεια, μ’ έναν πατέρα που την κακοποιούσε. Tώρα είναι πόρνη και εθισμένη στο κρακ. Χωρίς να νιώθει καμιά ντροπή για το επάγγελμά της, κάνει μια ζωή ανεξέλεγκτα ανήθικη. H Φιόνα σκοτώνει τρεις αστυνόμους με την ίδια ευκολία που αποπλανά ή αποπλανάται, κι ύστερα κρύβεται σ’ έναν τεκέ. Συναντά την Aνίτα, επίσης πόρνη, αλλά μεγαλύτερη σε ηλικία, καταβεβλημένη και εξαντλημένη. Πρόκειται για τη μητέρα της. Aν και δουλεύουν στους ίδιους δρόμους, δεν είχαν ξαναδεί η μία την άλλη. Tαινία χαμηλού προϋπολογισμού, σκληρή όπως και η πραγματικότητα που καταγράφει, H ιστορία της Φιόνα κινείται στα σύνορα της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ. Γυρίζοντάς την σε αυθεντικούς χώρους, με την κάμερα στο χέρι, και χρησιμοποιώντας συχνά ερασιτέχνες ηθοποιούς και αληθινές πόρνες με σκηνές (ομοφυλοφιλικού και ετεροφυλοφιλικού) έρωτα στα όρια του hard-core, ο Amos Kollek ποτίζει τις εικόνες του στην τραγικότητα της ύπαρξης, κινηματογραφώντας μια ζωή που αιμορραγεί.