9ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών

Αφίσα

Πρόγραμμα

Το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών, διοργανώνεται κάθε Άνοιξη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο μέγαρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Τα δύο πρώτα χρόνια (1999 και 2000) διοργανώνονταν από την «Σύμπραξη» με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα επόμενα χρόνια συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τη «Σύμπραξη» με τη στήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του Πανοράματος είναι η καταγραφή και ανάλυση του κοινωνικού προβλήματος που λέγεται ομοφυλοφοβία και η αντικειμενική παρουσίαση της ομοφυλοφιλίας, στις διάφορες μορφές τους, μέσω της γλώσσας του κινηματογράφου (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία). Η εικονική «βίωση» από τους θεατές των σχέσεων και προστριβών μεταξύ ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων πολιτών συμβάλλει στην κατανόηση και αποδοχή του πλησίον.

Στην επίτευξη του πιο πάνω στόχου συμβάλλουν οι ανοιχτές συζητήσεις / αναλύσεις (φέτος διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα «οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια») και εικαστικές προσεγγίσεις του θέματος (έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας), οι οποίες διοργανώθηκαν ως παράλληλες εκδηλώσεις.